A Marcipán története
Kevesen
tudják, hogy a világszerte kedvelt marcipán egy egészségügyi
kényszerhelyzetnek köszönheti a megszületését. Az Európa lakosságának
egy harmadát elpusztító pestisjárvány idején ugyanis létfontosságú volt,
hogy olyan új élelmiszereket találjanak ki, amelyek nem romlanak
könnyen, vagyis normál körülmények között sokáig eltarthatók. Egy ilyen
próbálkozásnak eredménye az olajos magvakból gyúrt mézes pogácsa,
amelyet egy Márton nevű pék készített Milánóban.
Innen ered talán a Marci-pán sütemény, vagyis
Márton, azaz becézve Marci által. A cukrászok ma is őrölt mandulából és
cukorból készítik a marcipánt, de ez a kemény, rágós változat csupán
tortadíszítésre alkalmas. Az igényesebb fogyasztók számára ma már csak
olyan marcipán adható el, amely tojásfehérje habbal van lazítva.
A
feljegyzések szerint Mátyás király és Beatrix lakodalmában számos
finomság között a marcipánból készült sakk lepte meg leginkább a
meghívottakat. A Marcipán olasz eredetű szó, Velence védőszentjének -
Szent Márk - nevéből származik. Kezdetben a marcipánnak vallási szerepe
is volt: Szent Márk napján a templomban osztogatták a hívőknek, hogy az
megóvja fogyasztóit a rossztól.
Marcipán készítésének írásos
nyomait Bornemissza Anna 1680-ból származó szakácskönyvéből ismerhetjük.
Akkoriban alapanyagként a mandula mellett diót és 'fehérmogyorót' is
használtak. A marcipán magas élvezeti értékű, kedvelt csemege, mely
töretlen népszerűségét a hosszú évszázadok alatt is megőrizte.
A
házilag készített marcipánokat felváltották a nagyüzemben előállítottak.
Marcipánnal sokszor találkozhatunk: pici gyermekként a tortát díszítő
kedves figurák formájában, karácsonykor, mikor diszkréten becsomagolt
szaloncukor a karácsonyfa dísze, mikor kedvesünknek marcipán szívecskét
ajándékozunk, mikor egyszerűen csak fáradtak, nyűgösek vagyunk és saját
magunk kényeztetése céljából választjuk a finomságot. Egyszóval indokot
mindig lehet találni, ha egy kis marcipánra vágyunk...
Legendák
1402-ben Lübeckben nagy éhínség
pusztított. A raktárházakban jelentős mennyiségű cukrot tároltak, amikor
a kikötőbe befutott egy görög teherszállító vitorláshajó mandulával
megrakottan. Rövidesen kiderült, hogy a megrendelő kereskedő cége
időközben tönkrement és a szállítmánynak nincs gazdája. A város néhány
nap múlva elárverezte a mandulát, amelyet egy szerény jövedelmű cukrász
vásárolt meg. A mandulát megőrölte, összekeverte cukorral, némi
rózsavízzel, hozzákevert még egy kis tojássárgáját és ebből a masszából
golyócskákat formálva eladta. Így indította útra a világhírre szert tett
lübecki marcipánt.
Egy másik legenda szerint a marcipán olasz
közvetítéssel (marzapane, azaz mézeskalács) került a kikötővárosba,
valószínűleg Keletről, talán Törökországból, Iránból vagy Irakból, ahol
az izgalmas, helyi fűszerekkel ízesített édesség a háremhölgyek
csemegéje volt.
Lehet, hogy a legendák minden alapot nélkülöznek,
de mégis élnek - és ez a fontos. Mert legendák és illúziók nélkül lehet
ugyan, de nem érdemes élni...
A marcipán pedig azóta is divatos
édesség. A színező és ízesítő anyagokkal összekevert masszákból
gyümölcs-és zöldségfigurákat, mesebeli személyiségeket formálnak,
kandírozott gyümölcsökkel teszik változatosabbá és a felszínét alkoholos
oldattal vonják be, hogy tartósabb és az „időjárás viszontagságainak”
is ellenállóbb legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése